menu

Branding // Technische aspecten

Als grafisch ontwerper is het mijn taak om jouw merk tot leven te brengen door middel van visuals. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om het ontwerpen van een mooie afbeelding. Het moet ook technisch goed in elkaar zitten. In dit blogbericht leg ik uit welke bestanden en formaten ik lever voor logo’s en drukwerk, en waarom deze zo belangrijk zijn.

Logo bestanden
Een logo is de basis van je visuele identiteit en moet daarom altijd van hoge kwaliteit zijn. Ik zorg er voor dat ik het logo in alle verschillende kleuropties lever: RGB en CMYK. Daarnaast krijg je van mij de bestanden in de vormen JPG, PNG, EPS en SVG. Het EPS-bestand is vooral belangrijk omdat het vectorgebaseerd is, wat betekent dat het schaalbaar is zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor kan je het logo zo groot maken als je maar wilt zonder dat het er wazig of korrelig uit gaat zien. Met SVG-bestanden heb je ook een schaalbaar bestand dat er altijd scherp uitziet, maar deze wordt voornamelijk op websites toegepast.

Beeldbank
Als we werken met een beeldbank, ontvang je ook alle gebruikte beelden in hoge kwaliteit. Dit geeft je de vrijheid om deze afbeeldingen ook in andere marketingmaterialen te gebruiken, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding afneemt.

Drukwerk bestanden
Als je drukwerk bestelt, is het belangrijk om te weten welke bestanden je nodig hebt en in welke vormen. Ik lever daarom de PDF in hoge resolutie in drie verschillende vormen: MBZS (met bleed, zonder snijtekens), MBMS (met bleed, met snijtekens) en ZBZS (zonder bleed en zonder snijtekens). Dit zorgt ervoor dat je de bestanden bij elke drukker kunt gebruiken en dat het drukwerk er precies zo uitziet als jij het voor ogen had.


Mijn doel als grafisch ontwerper is om ervoor te zorgen dat jouw merk er goed uitziet en dat dit technisch gezien ook klopt. Door logo’s en drukwerk bestanden in verschillende formaten en vormen te leveren, kan je altijd aan de slag en weet je zeker dat het eindresultaat er professioneel uitziet. Natuurlijk sta ik altijd open voor specifieke wensen als het gaat om bestandsvormen. Mocht je opzoek zijn naar iets specifieks of in een formaat/resolutie, laat het mij vooral weten! Ik denk graag met je mee.

Ik hoop dat deze blog je iets meer inzichten heeft gegeven over de technische aspecten van grafisch ontwerp. Mocht je nog vragen hebben of op zoek zijn naar een grafisch ontwerper, neem dan gerust contact met me op!

@studiolona

Algemene voorwaarden
Copyright © 2021